Història

de l’associació de joves ≪La Crida≫. Abans coneguda com ≪¿Podemos con Ellos?≫

Han passat gairebé 33 anys, però per a molts de nosaltres tots aquells dies continuen ben vius a la nostra memòria.

Ens remuntem a l’any 90, quan un grup d’amics es reunia en domicilis particulars amb l’objectiu de jugar partides de Jocs de Rol (de la paraula anglesa Role, interpretar). El grup que vam acabar fundant el “Club” de rol havíem fet la primera partida el 12/6/1990, una partida del Senyor dels Anells a casa del nostre amic Siso.

Senyor dels Anells. Joc Internacional. 1989

Vam estar jugant tot l’estiu i la tardor, com a la sèrie de Strangers Things.

A final d’aquell any el grup havia augmentat, i ens vam veure en la necessitat de cercar espais més grans on poder encabir tots els que jugaven doncs podíem fer més d’una partida al mateix temps.

Com a solució, cap a l’hivern, vam rebre la possibilitat d’utilitzar els locals del CIECI, ara desaparegut, emplaçat a la plaça Ricard. Per aquella època ja havíem acumulat diversos materials per a les nostre partides com ara reglaments de jocs, jocs de taula i material de papereria.

A final d’aquell any el grup havia augmentat, i ens vam veure en la necessitat de cercar espais més grans on poder encabir tots els que jugaven doncs podíem fer més d’una partida al mateix temps.

No vam estar gaire temps, doncs el tancament d’aquest centre va provocar-nos un temps d’inactivitat i reunions esporàdiques com al principi.

RuneQuest - Wikipedia
Llibre de rol Runequest. Joc Internacional 1988

Va ser cap a la primavera que vam preguntar al Centre Cívic de Sant Joan, que tot just portava construït 2 anys.

Allà ens van comunicar que per poder disposar de l’espai havíem de ser una associació, tot i que ja feia uns dies que anàvem i feiem us de les sales sota el compromís de constituir-nos com a tal.

Oficialment, vam quedar el diumenge 5/5/1991 per a signar els documents per fundar l’associació que tenia com a adreça social el domicili d’un dels socis fundadors.

En aquells primers anys estàvem oberts tots els dissabtes tarda i diumenges tot el dia. Hi havia dues o tres partides cada tarda que es preparaven i es penjaven en un suro per a que la gent s’apuntés. La crida de Cthulhu, El senyor dels anells, Rolemaster, RuneQuest, Star Wars, Paranoia, Traveller i molts altres reglaments.

No faltaven tampoc jocs de taula com ara el Harpoon o un que començava a entrar amb força El Warhammer fantasy i 40k entre d’altres.

Warhammer Fantasy 4a edició. 1992

Els diumenges al matí el club era el lloc de trobada de tots nosaltres, sempre hi havia algú amb xurros i amb els còmics de la setmana. No faltaven les taules rodones sobre còmics, cinema, tallers de pintura o fins i tot cinefòrum, doncs disposàvem d’una TV a una de les sales on poder veure pel·lícules.

Joc de Taula Harpoon 1990

Per aquella època teníem fins a 3 sales a la nostra disposició, ja havíem organitzat diverses jornades per iniciar més gent als jocs de Rol i temàtics, havíem publicat un fanzine. El nombre de socis era de 33. Érem coneguts per les entitats, associacions i canals de comunicació del poble. Vam fer un parell d’entrevistes a canal blau i al diari de Vilanova. Aquesta és un article amb motiu d’unes jornades al març de 1994.